Back to Top

U Petrovcu održan naučni skup ,,Obnova evropske ideje u sjenci populizma”

Naučni skup ,,Obnova evropske ideje u sjenci populizma” održan je od 11. do 13. oktobra, u hotelu ,,Palas” u Petrovcu. Skup je organizovao Univerzitet Donja Gorica, u partnerstvu sa Fondacijom Hanns Seidel iz Beograda i Centrom za spoljnu politiku iz Beograda.

 

Na skupu je data sveobuhvatna naučna analiza aktuelnih pojava u današnjem svijetu po pitanju uspona panevropskog i translatlantskog populizma, a posebno su analizirane posljedice populizma, poput politike konfrontacije, instistiranja na neograničenu vladavinu većine, ugrožavanja demokratskih procedura, ograničavanja slobode štampe itd.

 

Skup je okupio eminentne profesore i stručnjake iz oblasti međunarodnih odnosa i evropskih studija iz država regiona, kao i studente Univerziteta Donja Gorica i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

 

Između ostalih, govorili su prof. dr Milan Podunavac sa Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Radmila Nakarada i prof. dr Ljiljana Glišović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, te prof. dr Nermina Mujagić sa Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

 

Takođe, tokom dvodnevnog naučnog skupa bilo je riječi o evropskoj budućnosti, Zapadnom Balkanu, rokovima za članstvo Crne Gore i Srbije u EU i brojnim drugim temama. Učešće u panelima uzeli su univerzitetski profesori poput prof. dr Alpara Lošonca sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Gorana Gretića sa Fakulteta političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr Nebojše Vladisavljevića sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Dragana Đukanovića sa Univerziteta Donja Gorica u Podgorici, te prof. dr Stevana Lilića sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i brojni drugi predavači i saradnici. Na skupu su govorile i ličnosti iz političkog života regiona poput savjetnice glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom Dragane Marković, generalnog direktora Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju Ministarstva pravde Crne Gore mr Nikole Šaranovića, direktorke Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko, predsjednice Centra za spoljnu politiku iz Beograda Aleksandre Joksimović, kao i direktora Kancelarije Fondacije Hanns Seidel za Srbiju i za Crnu Goru Lutz Kobera.

 

Na Skupu je i održana promocija knjige Radivoja Cvetičanina „Konstantinović. Hronika”, o kojoj su govorili predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Dragan K. Vukčević i dekan Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica prof. dr Ilija Vujačić.